Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe är ett mycket smakfullt och starkt kaffe. Det tillreds i en s.k. Ibrik, en liten typ av kastrull som rymmer en till två koppar. Ursprungligen placerades det i den heta sanden för att koka. Andra namn på Ibriken är cezve, briki, mbiki eller toorka.

  1. Lägg 2-4 strukna teskedar socker i en Ibrik, mellanstor modell
  2. Fyll på vatten upp till där Ibriken ”nacke” börjar, dvs nästan full.
  3. Lägg i tre riktigt rågade teskedar med kaffe. Kaffet flyter på vattnet vilket är viktigt, rör INTE om. Tack vare den fina malningsgraden vill inte kaffet gärna blanda sig med vattnet, en egenskap som är önskvärd vid denna tillredning.
  4. Placera Ibriken på värmekällan, medelvarmt till hett. Lämna inte utan övervaka.
    Efter några få minuter börjar saker att hända. Börjar det koka direkt så lade Du i för lite kaffe, kaffet skall aldrig koka. Om mängden kaffe är rätt så startar det snarare att skumma. Skummningen skall börja i kaffet för att sakta stiga mot Ibrikens krön. Släpp det inte med blicken och ta av kärlet precis när det når krönet och skall börja skumma över.
  5. Rör nu försiktigt i kaffet tills skummet försvinner. När det försvunnit så sätter Du tillbaka Ibriken på värmen. Skummet tilltar igen, denna gång snabbare. Ta av Ibriken på nytt när skummet nått toppen och rör på nytt bort skummet. Upprepa denna procedur ytterligare en tredje gång. Rör inte ner skummet den sista gången.
  6. Ta bort skummet med en sked och välj själv om Du häller bort det eller lägger det i koppen. Låt kaffet stå en halv minut och sjunka varefter Du häller upp en eller flera koppar. Undvik den sista slurken eftersom det finns kaffesump i den.
  7. Avnjut kaffet svart eller med lite mjölk efter tycke och smak.

Lycka till och tack för ert stöd!

Leave a Reply